Ciepły dom

mieszkańca, ale także z globalnego punktu widzenia. Chociaż na ogół mało kto tak naprawdę zastanawia się nad tym, że wykorzystywane w ogrzewnictwie piece (olejowe czy wszelkie inne) emitują do atmosfery wiele zanieczyszczeń, które

Ciepły dom

Ogrzewnictwo a życie codzienne

Ogrzewnictwo należy do jednej z ważniejszych dziedzin inżynierii sanitarnej. Jest to niezwykle istotna dziedzina nie tylko z punktu widzenia pojedynczego mieszkańca, ale także z globalnego punktu widzenia. Chociaż na ogół mało kto tak naprawdę zastanawia się nad tym, że wykorzystywane w ogrzewnictwie piece (olejowe czy wszelkie inne) emitują do atmosfery wiele zanieczyszczeń, które powodują nawet nakładanie olbrzymich kar finansowych na państwa. Emisja zanieczyszczeń podczas spalania paliw jest jedną z najpoważniejszych konsekwencji nieodpowiedniej gospodarki w zakresie ogrzewnictwa i dlatego rozwój tej dziedziny jest tak bardzo ważny dla ludzkości.


Różne urządzenia grzewcze

Z pewnością do najprostszych urządzeń grzewczych możemy zaliczyć nagrzewnice, które są wykorzystywane dzisiaj w wielu branżach. Ich konstrukcja jest bardzo prosta, a różnice pomiędzy określonymi typami nagrzewnic są związane zazwyczaj z różnymi paliwami, dzięki którym jest generowane ciepło. Trzeba jednak przyznać, że nawet najbardziej skomplikowane nagrzewnice są o wiele prostsze w swej konstrukcji niż piece olejowe czy wszelkie inne. Z drugiej strony jednak, generowanie ciepła za pomocą nagrzewnic jest bardzo dobrym rozwiązaniem w przypadku dużych przestrzeni, jednak wtedy, gdy chodzi o ogrzewanie domu jednorodzinnego warto zdecydować się na poważniejszą instalację centralnego ogrzewania.


O tradycyjnym piecu węglowym

Piec węglowy w wykonaniu tradycyjnym ? tzw. piec izbowy, pozostaje w wielu gospodarstwach domowych głównym źródłem energii cieplnej. Jest kłopotliwy w eksploatacji, ponieważ:

wymaga dostarczenia ciężkiego paliwa (często po schodach),
wymaga nadzoru podczas palenia i wygaszania,
po rozgrzaniu emituje dużo ciepła, które po zgaszeniu paleniska stopniowo się zmniejsza. Po wieczornym ?napaleniu? rano w pomieszczeniu jest już zimno. Piec taki zabudowany w kuchni służy jednocześnie do przygotowywania potraw. Budową tradycyjnych pieców zajmuje się zdun.
Niekiedy do dawnych pieców zamiast palenisk węglowych montuje się palniki gazowe. Znacznie zwiększa to komfort eksploatacji (eliminuje konieczność noszenia ciężkiego paliwa, nadzoru podczas palenia i wygaszania, zapewnia możliwość ponownego zapalenia w każdej chwili, znacznie zmniejsza zanieczyszczenie powietrza, zapewnia łatwą regulację). Także możliwy jest montaż w takich piecach specjalnych grzałek elektrycznych (ich moc na ogół wymaga zasilania trójfazowego). Zapewnia to wysoki komfort (możliwe jest zastosowanie zegara sterującego, włączania na określony czas, często po taryfie nocnej, możliwa jest regulacja ? zwykle 3-stopniowa), chociaż piec rozgrzewa się wolniej niż opalany węglem czy (tym bardziej) gazem.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Ogrzewanie#Ogrzewanie_spalinowe



© 2019 http://biznesowe.waw.pl/